De 4 luni, peste 10.000 de locuitori ai comunelor Berceni și Vidra (Ilfov) sunt afectați de avarii frecvente ale rețelei electrice operate de e-Distribuție Muntenia. Consumatorii de la sud de București s-au confruntat cu întreruperi frecvente ale furnizării energiei electrice, tensiune la jumătate din valoarea normală și avarii totale de fiecare dată când plouă sau bate vântul.

Ca urmare, consumatorii:

  • achită reparațiile electrocasnicelor afectate;
  • investesc în generatoare electrice, echipamente tip UPS și AVR;
  • resimt disconfort generat de lipsa încălzirii și a apei curente (obținută prin hidrofoare) ;
  • sunt nevoiți să apeleze la improvizații pentru iluminatul și încălzirea locuințelor afectate, ceea ce implică risc de electrocutare și de incendiu;

Consumatorii afectați au parcurs deja toate etapele legale pentru a reclama avariile, fără nici o îmbunătățire a situației de pe teren: au transmis distribuitorului sute de sesizări telefonice sau prin email, au semnat o petiție on-line și au depus o reclamație la ANRE prin Asociația GAL Berceni.

La întâlnirea din 24 octombrie, e-Distribuție Muntenia a asigurat Asociația GAL Berceni că a luat deja toate măsurile necesare. Dar numai după câteva ore, în aceeași zi, rețeaua electrică din comunele Berceni și Vidra a cedat de peste 30 ori sub forma unor întreruperi de foarte scurtă durată.

Mai mult, sâmbătă, 28 octombrie, în intervalul 8:07 – 10:41, aceiași abonați au “beneficiat” de tensiuni de 80-100V. Și în data de 9 oct, e-Distribuție Muntenia a distribuit abonaților aceleași tensiuni (jumătate din valoarea normală) timp de cca 6 ore. e-Distribuție Muntenia nu a comunicat clienților săi cauzele acestor avarii repetate și nici măsurile întreprinse pentru eliminarea lor.

 

Operatorul de distribuție ar trebui să investească în:

  • înlocuirea rețelelor aeriene (sensibile la condițiile meteo) cu rețele subterane
  • înlocuirea conductorilor metalici neizolați de la rețelele aeriene existente cu unii acoperiți cu material izolator

Dar e-Distribuție Muntenia decide unilateral cu privire la oportunitatea investițiilor pentru că deține monopolul distribuției de energie electrică în București, Ilfov și Giurgiu și consumatorii, oricum, nu au posibilitatea de a alege alt distribuitor.

Pentru că operatorul de distribuție nu a implementat soluții pentru rezolvarea reclamațiilor din ultimele 4 luni, Asociația GAL Berceni își exprimă îngrijorarea cu privire la situațiile critice pe care avarii similare le-ar putea cauza în lunile de iarnă.

Solicităm operatorului e-Distribuție Muntenia realizarea urgentă a reparațiilor / investițiilor necesare pentru a asigura continuitatea distribuției de energie electrică în zonă. Solicităm implicarea ANRE în a superviza, prin specialiștii săi, respectarea condițiilor tehnice asumate de e-Distribuție Muntenia prin licența de distribuție și prin contractul de privatizare.

Pentru referință jurnalistică:

 

 

 

Comments are closed.